Τα αποτελέσματα της 4ης Art Thessaloniki Fair

Με τεράστια επιτυχία και επισκέπτες πάνω από 15.000 με αύξηση 20% έναντι του 2018, ολοκληρώθηκε για φέτος η 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair στην ΔΕΘ-HELEXPO και στα Περίπτερα 10 και 9,  στις 21 – 24 Νοεμβρίου του 2019, φέρνοντας το ευρύτερο κοινό κοντά στη σύγχρονη τέχνη. Ανέδειξε την ελληνική τέχνη εκτός Ελλάδος, καθώς, υπήρχαν επισκέπτες από 24 χώρες, που είναι και το ζητούμενο μίας τέτοιας διοργάνωσης.

Υπήρξε ενημέρωση υψηλού επιπέδου και, εκτός από τα εκθέματα, υπήρχε ψυχαγωγία και δράσεις.

Η συμμετοχή των 39 γκαλερί, εκ των οποίων οι 19  ήταν από το εξωτερικό, από 12 διαφορετικές χώρες, το έργο του τιμώμενου καλλιτέχνη Billy Zane, οι 4 μουσειακές εκθέσεις: Unexpected Dialogue με κεραμικά έργα του Pablo Picasso & ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski από τη συλλογή του μουσείου Museum of Drawing Skopje με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, η συλλογή του Νίκου Βερνίκου με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Dennis Oppenheim, η Συλλογή Παπαδημητρίου με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά  1980, ένα μέρος από το σημαντικό Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας του δημοσιογράφου Γιώργου  Μελίκη, καθώς και τα πολυάριθμα Projects, ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά, αναδεικνύοντας την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair σε θεσμό με διεθνή απήχηση, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες καταξιωμένες Art Fairs του εξωτερικού.

Σημαντική ήταν η επίσκεψη των μαθητών της 2βάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή 22/11/2019, όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση  για τον πολιτισμό και την τέχνη. Δόθηκε ειδικό έντυπο σε όλους τους μαθητές, το οποίο περιελάμβανε πληροφοριακό υλικό για τον θεσμό των Art Fair, με χορηγία της τράπεζας EUROBANK.

Για πρώτη φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair καθιερώνουν το βραβείο “MATAROA”. 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και το Σάββατο 23/11 και  δόθηκαν τρία  χρηματικά βραβεία.

Την Παρασκευή 22/11  η WAVA (World Association of Visual Arts) μετά από  αξιολόγηση από ειδική επιτροπή  δόθηκαν τα εξής βραβεία: Για την καλύτερη γκαλερί, για τον καλύτερο επιμελητή και για τον καλύτερο καλλιτέχνη.

Οι επισκέπτες της Εκθέσεως προέρχονταν από την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ. Η έκθεση προσέλκυσε, επίσης, πολλούς συλλέκτες αλλά και νέους από την Γερμανία, Μ. Βρετανία, και Ιταλία, καθώς, και ομάδες φοιτητών, από Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής.

Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση ήταν επιτυχημένη και εμπορικά, καθώς, έγιναν αγοραπωλησίες έργων τέχνης από τις συμμετέχουσες γκαλερί, ενώ επιτεύχθηκε και η δικτύωση των καλλιτεχνών με άλλες  γκαλερί, δημιουργώντας σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Παντελής Τσάτσης με την Ομάδα του,  σας ευχαριστούν που τιμήσατε με την συμμετοχή και την παρουσία σας την 4η Διοργάνωση της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, η οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις Καλές Τέχνες και τους Δημιουργούς, υποσχόμενη να αλλάξει τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης της Θεσσαλονίκης, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το ραντεβού μας ανανεώνεται για την 5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που έχει προγραμματιστεί στις 26-29 Νοεμβρίου 2020.