Σε μια εποχή πανδημιών, πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, χρειάζεται ελπίδα, ελπίδα για μια νέα αρχή, αλλαγές για ένα καλύτερο κόσμο, που ο κόσμος το λαχταρά.

Μόνο η δημιουργία έργων τέχνης μπορεί να μας ανοίξει  νέους ορίζοντες για αισθητική βελτίωση. Χωρίς ιδέες, χωρίς φαντασία δεν υπάρχει μέλλον, ούτε προσωπικό , αλλά ούτε οικονομικό και πολιτικό. Καλλιτέχνες, γκαλερίστες και συλλέκτες προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο μας πιο ποικιλόμορφο και ανοιχτό.

Η Art-Thessaloniki International Contemporary Fair, από 23 έως 26 Μαΐου 2024, θα παρουσιάσει την 7η διοργάνωση της. Έχουμε καταφέρει να είναι  η πιο δυναμική πολιτιστική εκδήλωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνδιοργανώνεται από τον Εθνικό Φορέα Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων  ΔΕΘ-HELEXPLO και τον Παντελή Τσάτση, Ιδρυτή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Τι κάνει την Art-Thessaloniki International Fair τόσο ξεχωριστή; Τι το κάνει να διαφέρει από άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις;

Η Art-Thessaloniki International Fair είναι αφενός μια πλατφόρμα μάρκετινγκ για γκαλερί, εκδότες βιβλίων τέχνης και άλλους φορείς και  από την άλλη, είναι πολιτιστικός εταίρος. Πρώτα και κύρια, η Art-Thessaloniki International Fair δίνει τη δυνατότητα επαφών για όλους τους συμμετέχοντες, επιτρέποντας τις επαφές με συλλέκτες από τα Βαλκάνια, Τουρκία, Ρωσία ή την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ενίσχυση του τουρισμού: Η έκθεση μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από άλλες χώρες στη Θεσσαλονίκη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω του τουρισμού.

Να παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέους καλλιτέχνες, να δουν και να αγοράσουν έργα τέχνης και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του κλάδου.

Η Έκθεση περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ομιλίες που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες μια βαθύτερη κατανόηση της τέχνης και των καλλιτεχνών που εμφανίζονται στην έκθεση.

Για τις γκαλερί, η Art-Thessaloniki Fair μπορεί να παρέχει μια πλατφόρμα για την προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών τους και τη σύνδεση με πιθανούς αγοραστές και συλλέκτες.

Για τους συλλέκτες, η Έκθεση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους καλλιτέχνες και έργα τέχνης (από τα βραβεία MATAROA και τους Ανεξάρτητους Καλλιτέχνες) και να συνδεθούν με άλλους συλλέκτες και επαγγελματίες του κλάδου.

Για τους καλλιτέχνες, η Έκθεση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο κοινό και να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα.

Η Art-Thessaloniki βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Με τις εγκαταστάσεις τις ΔΕΘ-HELEXPO δίπλα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο.

Για 4η χρονιά  συνεχίζουμε τα θεσμοθετηθέντα βραβεία ΜΑΤΑROA σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες, έως 33 χρονών, να εκθέσουν σε ατομικά booths, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού βράβευσης. Θα επιλεγούν 10 καλλιτέχνες, μέσω επιτροπής, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα δοθεί  1ο βραβείο 1500 ευρώ και 2 διακρίσεις από 700 ευρώ.

Σας προσκαλούμε με ιδιαίτερη χαρά να λάβετε μέρος για να  σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη θερμή φιλοξενία μας.

Παντελής Τσάτσης
Art Director