Λίνα Τόνια

Η 5η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair φιλοξενεί φέτος την βραβευμένη συνθέτρια, ως η παγκοσμίως καλύτερη της  χρονιάς, Λίνα Τόνια, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, στα εγκαίνια, την νέα της σύνθεση.

Το έργο Ana(s)tassis για πιάνο, γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας από την Ikia Garipis για την Art-Thessaloniki 2021, όπου και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τον Φοίβο Φίλκα. Γρήγορες αρπισματικές κινήσεις στην ψηλή περιοχή του πιάνου δημιουργούν την εικόνα μίας δέσμης φωτός που επίμονα προσπαθεί να διαπεράσει τον ακροατή. Σταδιακά οι κινήσεις αυτές επιβραδύνονται αφήνοντας μικρές μελωδικές αναφορές μέσα από ένα αρμονικό κόσμο πότε οικείο και πότε άγνωστο μετεωρίζοντας την έννοια του φωτός στο σκοτάδι.
Λίνα Τόνι

Η Λίνα Τόνια είναι διεθνούς φήμης Ελληνίδα συνθέτρια, με περισσότερες από 140 συνθέσεις που αφορούν μουσική για όπερα, κοντσέρτα, για ορχήστρα και έργα για μικρότερα σύνολα πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί και βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, την Ιαπωνία, στη Μόσχα, στη Βαϊμάρη, στο Βερολίνο, στο Εδιμβούργο, στο Ζάγκρεμπ, στη Σόφια, στη Φιλιππούπολη, στα Τίρανα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.  Πρόσφατα της απονεμήθηκε ο τίτλος της Συνθέτριας της Χρονιάς 2020 στα Διεθνή Μουσικά Βραβεία της Νέας Υόρκης από την Ένωση Αμερικάνων Μουσικών, Τραγουδιστών και Καλλιτεχνών του θεάματος. Το διεθνές αμερικάνικο περιοδικό STARS Illustrated την παρουσίασε στη λίστα των 100 σημαντικότερων ανθρώπων του πλανήτη για το έτος 2020 μεταξύ προσώπων της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και του θεάματος. Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2005), τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007), την Ελληνική Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (2008) και από τις εκδοτικές εταιρίες Baerenreiter (2010) και Sempre Piu (2014).

Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες: Radio France Philharmonic Orchestra, Zagreb Philharmonic Symphony Orchestra, Cergy Pontoise Symphony Orchestra, Jalas Chamber Orchestra, London Contemporary Sinfonietta, Baskent Chamber Orchestra, Cergy Pontoise Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή,  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Από το 2016 διδάσκει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα έργα της εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο Universal Edition ενώ βιβλία της σε σχέση με τη θεωρία και την αρμονία της μουσικής έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου - Νάκας.

Το 2017 παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στο ερευνητικό κέντρο IRCAM στο Παρίσι με τον Toshio Hosokawa. Την ίδια χρονική περίοδο ηχογραφήθηκε το έργο της Butterfly Effect για ορχήστρα, από την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Το 2018 παρουσίασε ομιλία για τον τρόπο σύνθεσης των έργων ως προσκεκλημένη συνθέτρια, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Takefu στην Ιαπωνία.

Σπούδασε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Χρήστο Σαμαρά, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης με καθηγητή τον Michael Jarrell, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου ολοκλήρωσε με διάκριση καλύτερης επίδοσης. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ με θέμα «Η Φούγκα ως τεχνική σύνθεσης» ως υπότροφος της Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ το 2013. Είναι υπότροφος του ΙΚΥ για μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα «Ψηλαφώντας τους ήχους του διαστήματος. Ανάλυση συμπαντικής μουσικής όπως ηχεί από τους πλανήτες Γη, Κρόνο και Δία» στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντα καθηγητή τον Ιωάννη Δαγκλή.