TRENTO ART FESTIVAL, Moena, Italy
BRAIN LOCUS
“Το τι είναι πραγματικό εξαρτάται από το εάν το κοιτώ και απο τον τρόπο που το κοιτώ”
Anton Zeilinger Κβαντικός φυσικός
Στην πολυπλοκότητα του καθημερινού βίου και τον διαρκή αποπροσανατολισμό η νοητική ικανότητα της προσοχής μοιάζει να είναι περισσότερο ελλειμματική.
“Η φτωχοποίηση της προσοχής” στην ψηφιακή εποχή μας και η μείωση της δυνατότητας της πνευματικής συγκέντρωσης, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνική ,προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να εστιάσει σε δύο πράγματα ταυτόχρονα.
Το που εστιάζουμε την σκέψη μας και ποιές πληροφορίες επιλέγουμε να κρατήσουμε μας καθορίζει.
Οι ενεργοποιημένες από μία σκέψη περιοχές του εγκεφάλου κάνουν νέες συνδέσεις. Οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που βιώνουν περισσότερη δραστηριότητα γίνονται ισχυρότερες και δημιουργούν νέες συνάψεις. Οι συναπτικές συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο καταστρέφονται, με μια ειδική διεργασία ,για να δημιουργηθεί στον εγκέφαλο ελεύθερος χώρος.
Αυτό στο οποίο εστιάζουμε περισσότερο αυτό επικρατεί.
Σημαντικά ερωτήματα τίθενται προς εξερεύνηση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Που εστιάζουμε την σκέψη μας ;
Τι καθορίζει ποιές πληροφορίες επιλέγουμε να κρατήσουμε ;
Η κατευθυνόμενη επικέντρωση της προσοχής για αποπροσανατολισμό απο την ουσία και τις πραγματικές ανάγκες της ύπαρξης και η καθολική ομοιομορφία της πληροφορίας τι αλλαγές θα δημιουργήσουν στην δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου;
Τι αλλαγές θα δημιουργηθούν στην οικουμενική συνειδητότητα εφόσον σύμφωνα με την κβαντική φυσική ο παρατηρητής δημιουργεί το παρατηρούμενο;
Ιωάννα Καζάκη 2017
Thalia Kouvalia Theodora Tsilika Serena Mirasi
Stefania Kortsinoglou Maria Karipidou