Τιμώμενος καλλιτέχνης Takis
Τιμώμενος καλλιτέχνης θα είναι ο διεθνούς κύρους δημιουργός Τάκις με τη συμμετοχή του ιδρύματος ΤΑΚΙΣ - ΚΕΤΕ, Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες.
Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.) όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993. Το Ίδρυμα Κ.Ε.Τ.Ε. έκτοτε αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του Tακι. Το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει στο Κ.Ε.Τ.Ε. τιμητική πλακέτα για την προσφορά του καλλιτέχνη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα έργα του με τίτλο Ηλεκτρικά Βαρέλια.
Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Το 1954 μεταβαίνει στο Παρίσι όπου παράγει τα πρώτα του κινητικά έργα. Το 1961 σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ γνωρίζει τον μετέπειτα φίλο του Μαρσέλ Ντυσάν ενώ το 1968 μετακομίζει στη Μασσαχουσέτη, όταν προσκαλείται ως ερευνητής από το πανεπιστήμιο του ΜΙΤ. Εκεί πειραματίζεται με την υδροδυναμική ενέργεια και την υδροκινητική τέχνη. Την περίοδο εκείνη συνιδρύει την Ένωση «Art Workers Coalition» με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Τα πρώιμα έργα του Τάκι είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο. Το 1955 δημιουργεί τα πρώτα του Σινιάλα, τα οποία σταδιακά αποκτούν ευελιξία και κινούνται με την πνοή του άνεμου. Από το 1960 ο Τάκις πειραματίζεται με τον ήχο, το μαγνητισμό και τον ηλεκτρομαγνητισμό.
Τα έργα του Τάκι εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, η συλλογή Ντε Μενίλ στο Χιούστον και η Τέιτ Γκάλερι του Λονδίνου. Στη Γαλλία, το Ζε ντε Πομ, το Παλαί ντε Τοκυό και το Ίδρυμα Μαγκ έχουν οργανώσει μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις. Το έργο του επίσης εκτίθεται στους κήπους της UNESCO στο Παρίσι και στην πλατεία της Ντεφάνς. Έχει επίσης συμμετάσχει δύο φορές στη Ντοκουμέντα στο Κάσελ, μια φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας και το 1985 στην Μπιενάλε του Παρισιού όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο.