To OSTEN MUSEUM of Drawing στην 6η Art Thessaloniki Fair 2022 θα παρουσιάσει το multimedia project DREAMS & REALITY των Ilya & Emilia KABAKOV

“DREAMS & REALITY – Four Stories of Escapism”

Η κυκλοφορία της έκδοσης αυτής έγινε το 1994-1996 και ο Kabakov δώρισε στο Μουσείο Σχεδίου OSTEN στα Σκόπια, μια έκδοση από κάθε άλμπουμ. Ενώ το έργο τους έχει τις ρίζες του στο Σοβιετικό κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο οι Kabakov ενηλικιώθηκαν. Τα θέματα των έργων τους επεκτείνονται πέρα από αυτή την εμπειρία, για να εμπλακούν σε παγκόσμια θέματα μνήμης, φαντασίας και ψευδαίσθησης και έγινε θέμα γενικά για τους ανθρώπους : οι φόβοι και οι επιθυμίες τους να ξεφύγουν από την καταπιεστική οικογενειακή κατάσταση της χώρας, της κυβέρνησης…..

Τα « Ten Characters Almums » και ιδιαίτερα στα « ΟΝΕΙΡΑ κ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ τέσσερις μύθοι της απόδρασης " που θα παρουσιαστούν στέλνουν παγκόσμια μηνύματα για τους χαρακτήρες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

Album 1. “Sitting-in-the-Closet Primakov”, 1994,

Χειρόγραφη υπογεγραμμένη έκδοση 47 φύλλων, A.P. 9/80, 51 x 35 cm/το κάθε ένα (επιτοίχια εγκατάσταση) . Πρόκειται για την ύπαρξη σε ένα κλειστό χώρο, απομονωμένο από τους άλλους ανθρώπους, ο αποκλεισμός στην απόλυτη μοναξιά, στο σκοτάδι, αλλά το να “ βγαίνεις” από την ντουλάπα ενός τέτοιου προσώπου, σε οδηγεί όχι στην απόκτηση ζωής ενός πραγματικού ορίζοντα, αλλά και πάλι στο ίδιο κενό, μόνο που τώρα δεν είναι μαύρο αλλά άσπρο. Καθισμένος στη ντουλάπα φαντάζεσαι πράγματα και μετά « εξαφανίζεται » σε ένα άλλο κόσμο ή άλλο βασίλειο ή όνειρο.

Album 2. “The Jocker Gorokhov”, 1998,

Χειρόγραφη υπογεγραμμένη έκδοση 48 φύλλων, A.P. 38/80, 51 x 35 cm, το κάθε ένα (επιτοίχια εγκατάσταση) . Αφορά την «χιουμοριστική σατιρική» στάση στη ζωή που δέχεται κριτική, ως ένας τρόπος να αντιλαμβάνεται κανείς το περιβάλλον του ως πολύ ελαφρύ, μη συγκρουσιακό , επειδή μπορεί να επιβιώσει μόνο αν κοροϊδεύει την πραγματικότητα.

Album 8. “The Decorator Maligin”, 1995,

Χειρόγραφη υπογεγραμμένη έκδοση 72 φύλλων, A.P. 12/80, 51 x 35 cm. το κάθε ένα (επιτοίχια εγκατάσταση). Έχει να κάνει με την αδυναμία, την έλλειψη επιθυμίας, να καταλήξεις στο “κέντρο”, να βγεις στη “μέση” , με την επιθυμία να κρυφτείς στη γωνία, να είσαι “στην άκρη”, “στο πλάι” για να τονίσει τον "πραγματικό κόσμο" που δεν του αρέσει να ζει σε μια τέτοια πραγματικότητα;

Album 6. “The Flying Komarov”, 1994,

Χειρόγραφη υπογεγραμμένη έκδοση 32 φύλλων, A.P. 31/80, 51 x 35 cm. το κάθε ένα ( video εγκατάσταση ) – είναι ουτοπία ευδαιμονίας, κατάσταση αιώνιας αιώρησης, μεταξύ ουρανού και γης, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, όταν κάποιος βγαίνει από το μπαλκόνι του και πετάει μακριά; αλλά γιατί; αυτοκτονία; πέταγμα;

Τα πάντα για την ΑΠΟΔΡΑΣΗ!!!!

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο κάνουν το ίδιο, ειδικά τώρα με την πανδημία να συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια και με τον κίνδυνο, ο επόμενος Γ΄Παγκόσμιος πόλεμος να είναι πλέον σχεδόν πραγματικότητα; Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν σε όνειρα, φαντασιώσεις, μαγειρική , ναρκωτικά και πολλά άλλα πράγματα που μόνο μπορούμε να φανταστούμε. Τι είναι τα παραμύθια, οι ταινίες, τα βιβλία, αν όχι ο τρόπος για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, ακόμη κι αν είναι για λίγες ώρες;… και όλα αυτά είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ/ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΕΙΣ και ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗΣ.

About the “Ten Characters' Albums”

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Kabakov's κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του1970 (εκτός από τους πίνακες που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου εννοιολογικού του πίνακα“The Soccer Player”, 1964) που αποτελούνταν από άλμπουμ όπως αυτό: συλλογές σχεδίων και κειμένων συγκεντρωμένων σε "βιβλία" 30 έως 100 σελίδων και παίχτηκαν για φίλους και συναδέλφους καλλιτέχνες στο διάσημο στούντιο σοφίτας του Kabakov στη Sretensky Boulevard . Τα 10 Characters άλμπουμ ήταν τα πρώτα αυτού του είδους που δημιούργησε ο Kabakov και παραμένουν τα πιο επιδραστικά στη μεταγενέστερη δουλειά του και στην πρώην Σοβιετική σύγχρονη τέχνη γενικότερα και θεωρείται ως σημείο καμπής για τον Kabakov. Τα 10 άλμπουμ λένε δέκα μύθους : προτείνουν δέκα θέσεις από τις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει στον κόσμο του, δέκα ψυχολογικές στάσεις, δέκα προοπτικές για κενό, δέκα παροδίες των αισθητικών παραδόσεων μέσω των οποίων ο Kabakov εξέλιξε το λεξιλόγιο του, δέκα πτυχές της προσωπικότητάς του.

Τα “10 Characters’ Albums” έχουν εκτεθεί μεμονωμένα και συλλογικά σε Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Τα πρωτότυπα βρίσκονται στις συλλογές του Centre Pompidou στο Παρίσι. Ένας δίτομος κατάλογος τυπώθηκε το1995 για να συνοδεύσει εκθέσεις στα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης του Ελσίνκι και του Ολσο.

Οι Kabakov’s είναι κάτοχοι του GRAND PRIX for Lifetime Achievement στην OSTEN BIENNIAL of DRAWING Skopje 2020 και παρουσιάζονται στον κατάλογο της Μπιενάλε από το κείμενο του καθηγητή Μάνο Στεφανίδη “Kabakov: Ten Albums”.

About the artists Ilya & Emilia KABAKOV

Ο Ilya και η Emilia Kabakov είναι Ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνες με έδρα την Αμερική που συνεργάζονται σε περιβάλλοντα που συνδυάζουν στοιχεία της καθημερινότητας με εκείνα του εννοιολογικού. Από το 1989 όλη τους η δουλειά είναι συλλογική σε διαφορετικές αναλογίες, ανάλογα με το συγκεκριμένο έργο. Η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί σε πολλά Μουσεία : Documenta IX, Μπιενάλε Whitney to 1997, στο Μουσείο Ερμιτάζ , στην 45 Μπιενάλε Βενετίας .Ζουν και εργάζονται στην Long Island USA

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ EMILIA KABAKOV,

η οποία μαζί με τον Ilya Kabakov, ήταν πίσω από το εμπνευσμένο διεθνές έργο,The Ship of Tolerance στο οποίο το Art Refuge είχε το προνόμιο να είναι μέρος πριν μερικά χρόνια: Δεν επιλέγουμε πότε και που γεννιόμαστε ή που θα πεθάνουμε. Σίγουρα όμως επιλέγουμε ποιοι θα γίνουμε, πως θα ζήσουμε τη ζωή μας και αν είμαστε τυχεροί που θα ζήσουμε. Γεννηθήκαμε στο Dnipropetrovsk της Ουκρανίας . Έμενα στη Μόσχα /καλά, με πήγαν πίσω στο Dnipropetrovsk το 1958 όταν οι γονείς μου συνελήφθησαν προσπαθώντας να φύγουν από την ΕΣΣΔ, και μετά επέστρεψαν στην Μόσχα το 1971. Ζώντας εκεί χωρίς έγγραφα. Πάντα όμως ήξερα ότι θα φύγω. Ότι αυτή δεν είναι η χώρα που θέλω να ζήσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Ήταν σχεδόν αδύνατον αλλά το 1973 ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που μετανάστευσε από την πόλη της οικογένειας του παππού μου για 400 χρόνια.! Ο Ilya και εγώ ήμασταν πάντα ανένδοτοι να πούμε ότι είμαστε ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ! Οι Διεθνείς κοινότητα κατάφερε να φτάσει στο σημείο να συνεργάζονται καλλιτέχνες, μουσικοί, ποιητές, συγγραφείς, απο ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Και αυτή την στιγμή , παρ΄ όλα αυτά είμαστε όλοι μαζί στην πεποίθησή μας, ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΗΘΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ. Και είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

MUSEUM OSTEN Skopje Kornelija Koneska, CEO
Skopje, 24 March 2022