ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΤΑΡΟΑ - Πρόσκληση ενδιαφέροντος


 

Λήξη αιτήσεων 20.12.2023

Για τέταρτη φορά φέτος η 7η Art-Thessaloniki International Contemporary Fair (23-26 Μαΐου 2024) και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) απευθύνουν στους νέους καλλιτέχνες, έως 33 χρόνων, πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στα MATAROA AWARDS.

Με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν μέσα από διαγωνισμό, θεματική έκθεση και απονομή αντίστοιχων βραβείων για τους καλλιτέχνες που θα διακριθούν. Μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης με την υποβολή portfolio και αξιολόγησης των υποψηφίων από ειδική 5μελή επιτροπή, δίνεται η δυνατότητα σε 10 νέους καλλιτέχνες να εκθέσουν το έργο τους ατομικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην 7η Art-Thessaloniki Fair.

Η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν, ανάμεσα στα επιλεγμένα 10 portfolio, την πιο αξιόλογη συμμετοχή αποδίδοντας βραβείο χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ, καθώς και δυο τιμητικές διακρίσεις ύψους 700 ευρώ/καθεμία. Επιπλέον, οι 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιαστούν στις ιστοσελίδες της Art-Thessaloniki International Contemporary Fair, www.art-thessaloniki.gr | www.artforum.gr και της Πολιτιστικής Εταιρείας www.peebe.gr | www.culturalsociety.gr, ενώ η θεματική έκδοση MATAROA θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα για τον πρώτο βραβευθέντα στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή www.mataroa.gr.

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:


  • νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες (έως 33 ετών), πτυχιούχοι Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
  • μη απόφοιτοι με τουλάχιστον μια ατομική ή συμμετοχή σε ομαδική έκθεση επώνυμης γκαλερί.
  • ειδικά για τα ΜΑΤΑΡΟΑ 2023, δίνουμε την ευκαιρία να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι επιλεχθέντες των MATAROA 2019, 2021 και 2022 (έως 33 ετών) εκτός των τριών βραβευθέντων των προηγούμενων χρόνων. 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ:


αποστολή portfolio με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μικτής ύλης, installation, με 5 έως 7 φωτογραφίες των έργων, 300 έως 500ΚΒ εκάστη.
Η κάθε μία φωτογραφία θα πρέπει να εμφανίζεται σε διαφορετικό αρχείο (όχι .pdf) και να φέρει πλήρη περιγραφή ως κάτωθι:

  • ονοματεπώνυμο του καλλιτέχνη
  • διάσταση έργου, υλικό.

Συνημμένα στο email θα αποστέλλεται σύντομο βιογραφικό με πρόσφατη φωτογραφία του συμμετέχοντα. Η αποστολή υλικού θα πρέπει να γίνει στο info@art-thessaloniki.gr (Τ: 2310 291117, 6944940706).
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ:
20 Δεκεμβρίου 2023

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Σύμβουλος Έκδοσης MATAROA.
Γιάννης Φωκάς, Εικαστικός, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.
Δημήτρης Ξόνογλου, Εικαστικός.
Σάνια Παπά, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, Λέκτορας Τμήμ. Εικαστικών & Εφαρμοσμ. Τεχνών του ΑΠΘ .
Γιώργος Μυλωνάς, Δρ. Ιστορικός Τέχνης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


 

Το project MATAROA είναι μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία της Art-Thessaloniki Fair με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το project MATAROA έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών.

     
  Η Art-Thessaloniki International Contemporary Fair έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στο Νότιο-Ανατολικό άκρο της Ευρώπης, που εκτός από την εμπορική της διάσταση, με την παρουσίαση σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό με εκθέσεις και projects υψηλού κύρους. Υλοποιείται από τον Παντελή Τσάτση Ιδρυτή και Καλλιτεχνικό της Διευθυντή σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO στα περίπτερα 10-9 8.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΤΑROA 2019 - 2022