Ο Νίκος Μπάϊκας τιμώμενος καλλιτέχνης της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου

Ο Νίκος Μπάϊκας γεννήθηκε  στον Πειραιά το 1948 και ζει στην Αθήνα.
 
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις καθώς και στην Documenta  IX του 1992. 
Έργα του ανήκουν σε συλλογές Μουσείων όπως στο MAXXI (Roma) , στο SMAK (Gand), στην Neue Galerie (Kassel) και σε άλλες σημαντικές συλλογές.
 
Η ζωγραφική του Νίκου Μπάϊκα δημιούργησε με τα χρόνια ένα σπάνιο σώμα εικόνων αλλά συγχρόνως  και ένα πολύπλοκο σύστημα  σκέψης πάνω στην ίδια την εικόνα. 
Η ύλη ζωγραφικής για τον Μπάϊκα είναι το μολύβι και θεωρείται αναπόσπαστο από το όνομά του. Η εξαντλητική κάλυψη της επιφάνειας του χαρτιού   από το μολύβι τα τελευταία χρόνια καθοδηγείται όλο και περισσότερο από μία  αυστηρότερη σύνταξη και γεωμετρία.
Τα έργα του Νίκου Μπάϊκα έχουν χαρακτηρισθεί ως οπτικά δοκίμια. Όλη η δουλειά του είναι μια έρευνα πάνω στη γνώση. Ο Μπάϊκας ερευνά τις λανθάνουσες δομές της πραγματικότητας και δημιουργεί  θεωρήματα πάνω σ΄αυτές.